Jesienna aura sprzyja spędzaniu czasu w domu i zachęca do przypomnienia sobie swoich kuchennych umiejętności. To moment, w którym możesz na chwilę oderwać się od problemów i poświęcić czas na przygotowaniu czegoś dobrego.
Pieczenie to dla wielu czynność, dzięki której można ulec chwilowemu zapomnieniu i w pełni oddać się płynącym z tego przyjemnościom. Mamy dla Was dwa przepisy, które są bardzo proste w przygotowaniu i idealnie wkomponowują się w jesienną atmosferę.
Jabłecznik
Jeżeli obawiasz się, że twoje ciasto może się nie udać, to tym razem możesz zachować spokój – przepis na jabłecznik, który prezentujemy, jest bardzo prosty. Z pewnością wyjdzie pyszny!
Składniki:
– 2 kg jabłek
– 4 szklanki mąki
– 250 g margaryny
– 3 jajka
– 2 łyżki śmietany
– 1 szklanka cukru
– 1 Paczka cukru waniliowego
– Proszek do pieczenia
– Cynamon
Przygotowanie:
Obierz jabłka ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zagnieć składniki na ciasto, które następnie podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na placek – jest on potrzebny do wyłożenia dużej blaszki. Przed tą czynnością nasmaruj blaszkę tłuszczem i posyp bułką tartą. Na ciasto należy nałożyć wcześniej przygotowane jabłka i przykryć drugą częścią ciasta, którą również trzeba wcześniej rozwałkować. Wszystko to należy piec przez 50 minut w temperaturze 190°C. Po wystygnięciu ciasto można polać bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem dla urozmaicenia smaku.
Placek ze śliwkami
Jesienią występują najlepsze odmiany śliwek nadające się do ciasta – dlatego też drugim naszym przepisem będzie placek ze śliwkami.
Składniki:
– 0,5 kg śliwek, które należy najpierw przepołowić i wyjąć z nich pestki
– Pół szklanki wody
– 2 szklanki mąki
– 1, 5 szklanki cukru
– 4 jajka
– Duża łyżka proszku do pieczenia
– Pół kostki margaryny
– Posiekana czekolada
Do oddzielonych od białek żółtek dodaj cukier i utrzyj na białą masę. Dodaj do niej margarynę i następnie wszystko zmiksuj. W tym czasie ubij białka na sztywno. Do wcześniej przygotowanej masy z cukru i żółtka dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, po czym ucieraj dolewając wody. Po połączeniu składników dodaj ubitą pianę z białek i wszystko wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem i kaszą manną, a następnie wlej ¾ ciasta, na którym ułóż śliwki. Zalej wszystko pozostałego ciasta. Placek piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 – 190 °C. W tym czasie możesz posiekać czekoladę, którą – dla wzbogacenia smaku – posyp upieczony placek ze śliwkami.
Nasze przepisy polecamy wszystkim – są na tyle proste, że nawet początkujący nie powinni mieć problemu z ich upieczeniem. Dzięki nim aktywnie zagospodarujesz swój czas, a twoje wypieki sprawią, że jesienne wieczory będą dużo smaczniejsze.
Pieknie dziękuję za przepisy
Może powinniście nawiązać współpracę z jakimś autorem przepisów? Inne firmy np. sklep.savpol.pl mają na swoich stronach takie inspiracje kulinarne.Polecam się jako autorka! <3