Jesienne zaprawy – przepisy!

Prawda znana już naszym babkom, a kultywowana przez nasze mamy mówi: nic tak nie urozmaica domowej kuchni jak własne przetwory. W dobie powszechnej dostępności wszelkiej maści towarów spożywczych wielu z nas rezygnuje z zaprawiania przetworów, które przez wiele lat królowały na naszych stołach. Jeżeli jednak  zdecydujemy się na zrobienie jesiennych zapraw powinniśmy pomyśleć o sprawdzonych przepisach. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przez nas receptur.

Król jesieni – jabłko

Jesień to czas gdy polskie jabłka są najsmaczniejsze. Gdy jedni wolą piec przeróżne odmiany szarlotek i jabłeczników, inni wybierają bardziej wyszukane formy przetwarzania tych najbardziej znanych w Polsce owoców. Ostatnio podniebienia konsumentów podbiją cydry, które idealnie nadają jako niskoalkoholowy napój, który możemy sączyć podczas długich jesiennych wieczorów.  Gdy jednak chcemy pokusić się o stworzenie wina, którego bazą będą jabłka musimy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i przepis. Na początek potrzebujemy dobrej jakości jabłek, w które najlepiej zaopatrzyć się na pobliskim bazarze. Do wytworzenia odpowiedniej ilości wina potrzebujemy około 14kg jabłek, które myjemy i rozdrabniamy tak, aby otrzymać około 4-6 litrów moszczu. Ta jabłkowa esencja pozwoli nam stworzyć wino o niepowtarzalnym smaku. Po przelaniu rozdrobnionych owoców do specjalnego gąsiora dodajemy odpowiednie drożdże i pożywkę, które możemy bez problemu dostać w sklepie. Musimy jednak pamiętać, aby przygotować je minimum 3 dni wcześniej w małej butelce z do której prócz części drożdży dodajemy przegotowaną wodę, łyżeczkę cukru i pożywki. Odpowiedni roztwór uzyskamy gdy na górze pojawi się delikatna piana.

Dodajemy wszystko do gąsiora z moszczem jabłkowym, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjna i odstawiamy na tydzień, po którego upływie dolewamy trzy litry wody, pół kilograma cukru i pożywkę. Po upływie następnych czterech tygodni musimy ściągnąć wino bez osadu, dodajemy resztę cukru i znów zamykamy. Wino z jabłek nabierze mocy oraz szlachetnego wyrazistego smaku po sześciu miesiącach leżakowania, dopiero wtedy przelewamy je do butelek.

Składniki:

  • 14kg polskich jabłek
  • Gąsior 25l
  • Drożdże
  • Pożywka
  • 3kg cukru

Sezonowe przysmaki

Gdy zbliża się jesień warto pomyśleć również o przygotowaniu przetworów z owoców.  Z pewnością pamiętacie smak domowych powideł przyrządzanych przez babcie? Co prawda możemy w sklepach kupić dobrej jakości powidła dżemy i konfitury, ale jednak te domowe smakują zdecydowanie lepiej. Gdy kupujemy śliwki węgierki pamiętajmy, że z kilograma tych owoców otrzymamy mniej więcej 200g powideł.  Gdy obierzemy umyte śliwki musimy usunąć pestki, a następnie smażyć w garnku, najlepiej miedzianym. Pamiętajmy o tym żeby mieszać je drewnianą łyżką, nie metalową. Po niecałych dwóch godzinach smażenia odstawiamy je do następnego dnia w temperaturze pokojowej. Znowu gotujemy do dwóch godzin i tę czynność powtarzamy jeszcze minimum dwa razy. Gdy chcemy je przełożyć do słoików możemy dodać odrobinę pokrojonego drobno świeżego imbiru. Pozwoli on zachować dłużej świeżość naszym przetworom i nada nutę charakterystycznego smaku.

Składniki:

  • 5kg śliwek węgierek (około 1 kg powideł)
  • Laska imbiru
  • Miedziany rondelek

Domowe przetwory pozwolą nam delektować się oznakami lata znacznie dłużej. Konfitury, dżemy, wina, nalewki domowej roboty nie tylko urozmaicają nasza codzienną dietę, ale dostarczają również wielu dobrych dla zdrowia składników odżywczych.

Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *