Przepis na uroczyste dania

Przychodzą takie chwile w życiu, że uroczyste wydarzenia chcemy świętować w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole. Uracz ich eleganckimi i pysznymi daniami, korzystając z naszych przepisów na specjalne okazje.

Krem z dyni   

Uroczyste obiady nie mogą obyć się bez specjalnego dania głównego i nie, nie mamy tu na myśli tradycyjnego schabowego poprzedzanego rosołem. Jako zamiennik królowej polskich zup możemy pomyśleć o kremowym zamienniku. Z racji zbliżającej się jesieni zachęcamy Was do przyjrzenia się bliżej dyni. Z jej owoców możemy przygotować prawdziwy rarytas, który zachwyci naszych gości.
Potrzebować będziemy:

  • 1 dużej dyni (1,5kg)
  • 1 cebulę
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr wody
  • 150ml Crème fraîche
  • Szczypta vegety, pieprzu, soli

Do przygotowania Crème fraîche (francuskiej lekko ukwaszonej śmietany) potrzebujemy śmietany 36%, którą mieszamy z jedną/dwoma łyżkami maślanki i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu do zgęstnienia, a następnie wkładamy do lodówki.

Dynię kroimy na nieduże ćwiartki, usuwając jednocześnie włóknisty miąższ i nasiona. Twardy miąższ kroimy w plastry, obieramy ze skórki kroimy w kostki. W dosyć dużym garnku topimy masło, dodajemy cebulę, a po jej zeszkleniu dynię, obrane i pokrojone w kostki marchew i ziemniaki oraz wodę. Gdy wszystko zacznie wrzeć dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Gdy zupa wystygnie miksujemy ją, doprawiamy jeszcze według smaku i dodamy przygotowany wcześniej krem. Tak przygotowaną potrawę podajemy na gorąco w małych miseczkach przystrojoną natką pietruszki lub liśćmi bazylii.

Zapiekane rolady z indyka w sosie pomidorowym

Gdy goście zaspokoją pierwszy głód, czas na danie główne, które oczaruje ich podniebienia. Przedstawiamy łatwy do wykonania przepis na roladki z indyka wyjątkowej oprawie.

Składniki:

  • 400gm mielonego mięsa z indyka
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 100g sera typu feta
  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • Mała cukinia
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki cukru
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oregano, cukru, pieprzu, soli

Przygotowanie roladek zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza. Podsmażamy czosnek i cebulkę, ścieramy cukinię, połowę pokruszonego sera feta, szczyptę soli i pieprzu oraz mięso i wszystko wyrabiamy ręką. Z tak przygotowanego farszu formujemy 5-8 klopsików o podłużnym kształcie. Kolejno układamy je w naczyniu żaroodpornym poprzednio owijając je w szynkę parmeńską. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, który wykonujemy około godziny wcześniej w następujący sposób.

W rozgrzanym na maśle rondelku dorzucamy ząbek czosnku i nieco cebuli, gdy cebula zrobi się szklista dodajemy pulpę pomidorową oraz doprawiamy przyprawami. Po około 15 minutach otrzymujemy gotowy sos, którym możemy zalać mięso w naczyniu. Dodajemy resztę sera feta i wstawiamy na pół godziny do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Do przygotowania szpinaku potrzebujemy 1 łyżkę oliwy i masła, na których smażymy czosnek przez około minutę, dodajemy następnie szpinak i smażymy aż zmięknie. Tak przygotowany szpinak dodajemy po upieczeniu do roladek.

Przygotowana przez nas potrawa smakuje idealnie w połączeniu z makaronem lub kaszą jaglaną. Możemy być pewni, że oczarujemy takim zestawem naszych gości i przyczynimy się do uświetnienia atmosfery tego wyjątkowego czasu spędzonego w gronie najbliższych.

Facebook

3 myśli nt. „Przepis na uroczyste dania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *