Przychodzą takie chwile w życiu, że uroczyste wydarzenia chcemy świętować w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole. Uracz ich eleganckimi i pysznymi daniami, korzystając z naszych przepisów na specjalne okazje.
Krem z dyni
Uroczyste obiady nie mogą obyć się bez specjalnego dania głównego i nie, nie mamy tu na myśli tradycyjnego schabowego poprzedzanego rosołem. Jako zamiennik królowej polskich zup możemy pomyśleć o kremowym zamienniku. Z racji zbliżającej się jesieni zachęcamy Was do przyjrzenia się bliżej dyni. Z jej owoców możemy przygotować prawdziwy rarytas, który zachwyci naszych gości.
Potrzebować będziemy:
- 1 dużej dyni (1,5kg)
- 1 cebulę
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 litr wody
- 150ml Crème fraîche
- Szczypta vegety, pieprzu, soli
Do przygotowania Crème fraîche (francuskiej lekko ukwaszonej śmietany) potrzebujemy śmietany 36%, którą mieszamy z jedną/dwoma łyżkami maślanki i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu do zgęstnienia, a następnie wkładamy do lodówki.
Dynię kroimy na nieduże ćwiartki, usuwając jednocześnie włóknisty miąższ i nasiona. Twardy miąższ kroimy w plastry, obieramy ze skórki kroimy w kostki. W dosyć dużym garnku topimy masło, dodajemy cebulę, a po jej zeszkleniu dynię, obrane i pokrojone w kostki marchew i ziemniaki oraz wodę. Gdy wszystko zacznie wrzeć dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Gdy zupa wystygnie miksujemy ją, doprawiamy jeszcze według smaku i dodamy przygotowany wcześniej krem. Tak przygotowaną potrawę podajemy na gorąco w małych miseczkach przystrojoną natką pietruszki lub liśćmi bazylii.
Zapiekane rolady z indyka w sosie pomidorowym
Gdy goście zaspokoją pierwszy głód, czas na danie główne, które oczaruje ich podniebienia. Przedstawiamy łatwy do wykonania przepis na roladki z indyka wyjątkowej oprawie.
Składniki:
- 400gm mielonego mięsa z indyka
- 100g szynki parmeńskiej
- 100g sera typu feta
- 2 puszki pomidorów z puszki
- Mała cukinia
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 ząbki cukru
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oregano, cukru, pieprzu, soli
Przygotowanie roladek zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza. Podsmażamy czosnek i cebulkę, ścieramy cukinię, połowę pokruszonego sera feta, szczyptę soli i pieprzu oraz mięso i wszystko wyrabiamy ręką. Z tak przygotowanego farszu formujemy 5-8 klopsików o podłużnym kształcie. Kolejno układamy je w naczyniu żaroodpornym poprzednio owijając je w szynkę parmeńską. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, który wykonujemy około godziny wcześniej w następujący sposób.
W rozgrzanym na maśle rondelku dorzucamy ząbek czosnku i nieco cebuli, gdy cebula zrobi się szklista dodajemy pulpę pomidorową oraz doprawiamy przyprawami. Po około 15 minutach otrzymujemy gotowy sos, którym możemy zalać mięso w naczyniu. Dodajemy resztę sera feta i wstawiamy na pół godziny do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Do przygotowania szpinaku potrzebujemy 1 łyżkę oliwy i masła, na których smażymy czosnek przez około minutę, dodajemy następnie szpinak i smażymy aż zmięknie. Tak przygotowany szpinak dodajemy po upieczeniu do roladek.
Przygotowana przez nas potrawa smakuje idealnie w połączeniu z makaronem lub kaszą jaglaną. Możemy być pewni, że oczarujemy takim zestawem naszych gości i przyczynimy się do uświetnienia atmosfery tego wyjątkowego czasu spędzonego w gronie najbliższych.
Uroczyste dania powinny być pięknie przyozdobione
Ja korzystam z dekoracji Savpol http://www.sklep.savpol.pl/dekoracje-cukiernicze/ i zdecydowanie mogę je polecic 
Znam i polecam Savpol
Chociaż przyznaję, ze do tego wpisu bardziej pasują inspiracje wytrawne 😉 http://www.sklep.savpol.pl/inspiracja/wieprzowina-z-curry.html Spróbujcie!