Dbanie o patelnie wydłuża jej żywotność, dzięki czemu zaoszczędzisz, bo nie musisz często kupować nowej. W jaki sposób sprawić, żeby nasze narzędzie, na którym smażymy potrawy, nie zużywało się zbyt szybko? Mamy na to kilka sposobów.
Patelnia ceramiczna
Po zakupie patelni umyj ją w ciepłej wodzie i płynie do naczyń. Zrób to w celu usunięcia wszystkich zanieczyszczeń i kurzu, który mógł się na niej zgromadzić. Po tej czynności wytrzyj ją papierowym ręcznikiem z małą ilością oleju. Jest to dobra metoda na utrzymanie patelni w dobrej kondycji, więc wykonaj te czynności przed pierwszym użyciem i powtarzaj je co jakiś czas.
Na patelni ceramicznej można smażyć bez używania tłuszczu, ale jest to niezalecane, ponieważ chroni on przed uszkodzeniem jej wierzchniej warstwy. Pamiętaj o myciu i wytarciu patelni po każdym smażeniu. Dokładne osuszenie jej z wody sprawi, że na powłoce nie osadzi się kamień, który ją niszczy. Do czyszczenia nie używaj soli, ponieważ przyczynia się ona do nadmiernego zużywania się patelni. Jeżeli na twoim naczyniu do smażenia powstało duże zabrudzenie, którego ciężko jest się pozbyć, to sprawą najlepiej zająć się od razu. Bardzo dobrym sposobem jest gotowanie na patelni wody z sodą oczyszczoną przez kilka minut. Pozostające na niej nieczystości rozpuszczą się i można będzie się ich pozbyć za pomocą gąbki. Drugim sposobem, równie skutecznym, ale dużo dłuższym, jest wlanie na powierzchnie patelni octu i pozostawienie jej na kilka godzin. Po tym czasie resztki powinny łatwo dać się zmyć pod bieżącą wodą z pomocą płynu do naczyń i gąbki.
Inne ważne porady:
– po smażeniu pozwól, żeby patelnia ostygła przed jej myciem, nagła zmiana temperatur jest szkodliwa
– do mycia nie używaj zbyt silnych środków czyszczących, mogłyby one zniszczyć jej powłokę
– nie używaj widelców i innych metalowych akcesoriów przy smażeniu, mogą one rysować powierzchnię
– przy przechowywaniu patelni pamiętaj o nieumieszczaniu wewnątrz niej innych elementów lub mniejszych patelni, które również mogłyby zniszczyć jej powierzchnię
Patelnia teflonowa
Podobnie jak w przypadku patelni ceramicznej – na patelni z teflonu można smażyć bez tłuszczu, ale również zalecane jest jednak przygotowywanie potraw z jego użyciem, ponieważ wydłuża on żywotność patelni. Do czyszczenia używaj miękkich gąbek i staraj się unikać detergentów – resztki, które jest ciężko doczyścić, namocz w gorącej wodzie, a same powinny zniknąć. Po myciu wycieraj patelnię papierowym ręcznikiem lub delikatną ściereczką. Nie są one szorstkie, więc nie zniszczą jej powierzchni.
Myj patelnię wyłącznie, kiedy ostygnie, ponieważ wlewanie na nią zimnej wody, kiedy jest gorąca, może spowodować jej odkształcenie. Do smażenia używaj tylko drewnianych i plastikowych akcesoriów, które nie uszkodzą powłoki – unikaj metalowych rzeczy. Patelnię myj ręcznie, unikaj zmywarki. Od czasu do czasu przetrzyj ją papierowym ręcznikiem nasączonym odrobiną oleju. Pamiętaj również o tym, żeby nie rozgrzewać patelni, kiedy jest sucha – najpierw wylej na nią trochę oleju.
Kiedy wiesz już jak dbać o patelnię, możesz spokojnie przygotowywać ulubione potrawy, nie martwiąc się o jej żywotność. Stosując się do naszych porad, z pewnością będziesz mógł długo cieszyć się z jej korzystania! 😉